Tegoroczna Majówka z Yoga Medica odbyła się w dniach 25.04-03.05. Tradycyjnie już wybraliśmy się do Sromowców Wyżnych położonych w sercu Doliny Dunajca. Byliśmy w licznym 17-osobowym gronie, na które składało się 14 uczestników (a dokładniej 13 uczestniczek i 1 uczestnik 🙂 ) oraz 3-osobowy zespół z Yoga Medica: prowadzący zajęcia i szef kuchni Bartosz Niedaszkowski, a także wspierający go Marek Rogowski i Marta Szczerek (Marta dojechała na drugą część wyjazdu).
Mieszkaliśmy w Agroturystyce “Na Ubocy”, domu położonym na wzgórzu, gdzie przyjęło nas zaprzyjaźnione małżeństwo Adam i Ewa Janczy – najlepsi gospodarze na Świecie, którzy jak zawsze stanęli na wysokości zadania. Pogoda dopisywała, dzięki czemu przez większą część pobytu mogliśmy korzystać z przestronnego tarasu, na którym odpoczywaliśmy w przerwach między zajęciami oraz delektowaliśmy się pysznymi posiłkami. Uczestnicy mieli także czas na to, by zwiedzić okolicę, a przynajmniej jej część, ponieważ na odkrycie wszystkiego co mają do zaoferowania Pieniny i Dolina Dunajca, tydzień to zdecydowanie za mało 😉
Zajęcia prowadził Bartosz Niedaszkowski, założyciel naszego ośrodka i twórca programu Yoga Medica. Przez pierwsze dni ćwiczyliśmy bardzo łagodnie, ponieważ Bartek bardzo dbał o to, by uczestnicy nie przeciążyli się zbyt intensywną praktyką i powoli przyzwyczajali swoje ciało do coraz większego wysiłku. Tłumaczył także szczegółowo techniki wszystkich najważniejszych asan, odpowiadał na liczne pytania oraz modyfikował ćwiczenia pod kątem indywidualnych możliwości, uwarunkowań zdrowotnych i potrzeb każdej osoby. Podczas, gdy “majówkowicze” wykonywali asany, Bartek dawał również wiele cennych rad dotyczących tego jak powinno się podchodzić do praktyki.
Podkreślał istotę koncentracji na wykonywaniu asan, zdrowej motywacji oraz indywidualizacji praktyki. Z każdą kolejną sesją, praktyka stawała się trochę intensywniejsza, a uczestnicy ćwiczyli coraz bardziej świadomie. Na ostatnich zajęciach widać już było ogromne postępy, jakich dokonali. Oni także je dostrzegli. Część z nich zapisała się od razu na wyjazdy wakacyjne, a kilka osób mieszkających na co dzień w Warszawie, rozpoczęło po powrocie regularną praktykę w Yoga Medica.
Pisząc relację z Majówki nie sposób pominąć kwestię jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane były według zasad ajurwedy, staroindyjskiej sztuki medycznej, jednakże przy wykorzystaniu lokalnych składników. Bartek opracował menu, które było ułożone tak, by w jak największym stopniu wspierało praktykę jogi. Pyszne zupy (z których najbardziej chwalona była pomidorowa z mleczkiem kokosowym), sałatki, różnorodne sabdżi, kitri, wegetariańskie kotleciki (m.in. falafele, gadżarwady, z marchewki i z selera), lassi, raita i chapatti – to wszystko to tylko część tego, czym delektowaliśmy się w trakcie obiadów i kolacji. Najlepszą rekomendacją dań był fakt, że ogromne porcje znikały bez śladu na talerzach uczestników 🙂
Oprócz prowadzenia zajęć i gotowania, Bartek znalazł czas na indywidualną konsultację z każdym uczestnikiem. Dwie osoby przywiozły ze sobą pierwszą edycję książki “Joga i Ajurweda – Przewodnik dla Współczesnego Człowieka” i otrzymały na niej dedykację od Bartosza.
Na koniec zrobiliśmy wspólne, grupowe zdjęcie, po czym pożegnaliśmy się i zrelaksowani rozjechaliśmy się do swoich miast i domów.