Chudnij z Jogą!
Czy joga może odchudzać? Zdecydowanie tak! Jednak chcąc zrzucić zbędne kilogramy i zmniejszyć objętość określonych partii ciała, trzeba ćwiczyć inaczej niż zwykle. I oczywiście połączyć ćwiczenia z dietą. Joga może bardzo pomóc w utracie kilogramów. Przekonało się o tym już wiele osób, które połączyło intensywne ćwiczenia z prostą, zrównoważoną dietą. Powrót do prawidłowej wagi i pięknie wyrzeźbione ciało, można uzyskać dzięki praktyce jogi bez przechodzenia na drastyczną dietę. A co najważniejsze poczuć się lekko, pięknie i zdrowo! Przeczytaj także o wpływie długoterminowej łączonej praktyki jogi na podstawową przemianę materii u zdrowych osób dorosłych.
Joga odchudzająca
Joga odchudzająca polega na:
- zwiększeniu wydatku kalorycznego (energetycznego),
- przyspieszeniu metabolizmu,
- pobudzeniu krążenia w mięśniach, narządach wewnętrznych oraz skórze,
- redukcji tkanki tłuszczowej w okolicach ud, pasa, pośladków oraz ramion,
- usunięciu nadmiaru wody z tkanek (zmniejszenie obrzęków),
- wzmocnieniu wszystkich mięśni szkieletowych ze szczególnym uwzględnieniem mięśni brzucha, pośladków, piersiowych i ramion, uspokojeniu układu nerwowego
- usunięciu stresu (spalenie hormonów stresu: epinefryny, kortyzolu i aktywizacja wydzielania endorfin).
Efekty regularnego ćwiczenia to:
- zmniejszenie wagi (dostępne są badania o tym, jak Joga i pranayama pomagają otyłym nastolatkom w utracie masy ciała)
- odchudzenie ww. partii ciała,
- poprawa mikrokrążenia w skórze,
- zmniejszenie cellulitu,
- wysmuklenie ciała (nóg, talii, ramion),
- poprawa gibkości i ogólne wzmocnienie mięśni, zwiększenie wydolności układu krążenia
- obniżenie ciśnienia tętniczego.
Przeciwwskazania
- problemy odcinka lędźwiowego kręgosłupa
- choroba wieńcowa serca (osoby z nadciśnieniem tętniczym nie podnoszą wysoko rąk)
- menstruacja
Wskazania
- nadwaga,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze,
- zaburzenia przemiany materii różnej etiologii, osłabienie układu mięśniowego spowodowane siedzącym trybem życia,
- nadmierna sztywność mięśni,
- przewlekły stres.
Należy ćwiczyć minimum dwa razy w tygodniu, a najlepiej co drugi dzień.
Dieta
Nie należy się głodzić, trzeba jedynie zmienić produkty, które wchodzą w skład naszego dotychczasowego jadłospisu.
Należy wyeliminować:
- kawę,
- czarną herbatę,
- produkty smażone,
- fast food,
- gotowe posiłki paczkowane i wysoko przetworzone,
- słodycze (w tym czekoladę, lody),
- makaron z mąki oczyszczonej,
- białe pieczywo,
- cukier (pamiętaj, że cukier jest również w produktach przetworzonych), (przeczytaj także o korzystnym wpływ jogi na cukrzycę)
- żywność puszkowaną,
- drób i mięso hodowane masowo,
- mleko krowie (i jego przetwory),
- alkohol.
Należy jeść:
- warzywa w postaci surowej lub ugotowane na „pół twardo”
- pełne zboża (są niezbędne!) takie jak: amarant, brązowy ryż, jęczmień, kamut, kasza bulgur, kasza gryczana, komosa ryżowa, kukurydza, orkisz, proso (kasza jaglana), ryż basmati, żyto;
- rośliny strączkowe (fantastycznie redukują wagę i wzmacniają!) takie jak: biała fasola (odmiany o dużych i średnich ziarnach), bób, ciecierzyca, czarna fasola, fasola adzuki, fasola anasazi (biało-brązowa), fasola pinto (beżowa nakrapiana), soczewica, soja (tylko nie modyfikowana) i fasola mung;
- warzywa liściaste takie jak: boćwina, endywia, kapusta, sałaty, szpinak itp.;
- orzechy (surowe, nie prażone i nie solone): migdały, nerkowce (z umiarem), orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, pekan, pistacje;
- ziarna: dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane;
- świeże zioła; owoce; ryby; oleje nie rafinowane takie jak: olej lniany, oliwa, olej rzepakowy itp. są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, szczególnie olej lniany, który zawiera niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te pomagają w odchudzaniu. Inne bogate źródło tych substancji to tłuste ryby morskie i orzechy oraz ziarno słonecznika i dyni.
Trzeba również pamiętać o właściwym łączeniu pokarmów (to również reguluje metabolizm i pomaga zmniejszyć wagę, zapewnia maksymalne wchłanianie substancji odżywczych, zapobiega wzdęciom) i piciu dużej ilości nie gazowanej wody mineralnej (minimum 2 litry).
Dobre połączenia:
- Surówki,
- warzywa korzeniowe,
- warzywa o niskiej zawartości skrobi, nasiona,
- zioła,
- orzechy
- oleje nasion można łączyć z białkami (mięso, drób, sery, jajka, orzechy) oraz węglowodanami – wszystkimi rodzajami ziaren i wyprodukowaną z nich żywnością (pieczywo pełnoziarniste, płatki, mąka z pełnego przemiału itp.)
Bardzo złe połączenia:
- Węglowodany z białkami,
- mięso (w tym ryby z nabiałem),
- mleko z owocami,
- owoce surowe z warzywami.
Owoce należy zjadać zawsze osobno jako niezależny posiłek! Pół godziny po zjedzeniu owocu można zjeść inny posiłek. Po innym posiłku należy odczekać kilka godzin, zanim zje się owoc!
Połącz jogę z prostą dietą i chudnij!