Chudnij z Jogą!

Czy joga może odchudzać? Zdecydowanie tak! Jednak chcąc zrzucić zbędne kilogramy i zmniejszyć objętość określonych partii ciała, trzeba ćwiczyć inaczej niż zwykle. I oczywiście połączyć ćwiczenia z dietą. Joga może bardzo pomóc w utracie kilogramów. Przekonało się o tym już wiele osób, które połączyło intensywne ćwiczenia z prostą, zrównoważoną dietą. Powrót do prawidłowej wagi i pięknie wyrzeźbione ciało, można uzyskać dzięki praktyce jogi bez przechodzenia na drastyczną dietę. A co najważniejsze poczuć się lekko, pięknie i zdrowo! Przeczytaj także o wpływie długoterminowej łączonej praktyki jogi na podstawową przemianę materii u zdrowych osób dorosłych.

Joga odchudzająca

Joga odchudzająca polega na:

  • zwiększeniu wydatku kalorycznego (energetycznego),
  • przyspieszeniu metabolizmu,
  • pobudzeniu krążenia w mięśniach, narządach wewnętrznych oraz skórze,
  • redukcji tkanki tłuszczowej w okolicach ud, pasa, pośladków oraz ramion,
  • usunięciu nadmiaru wody z tkanek (zmniejszenie obrzęków),
  • wzmocnieniu wszystkich mięśni szkieletowych ze szczególnym uwzględnieniem mięśni brzucha, pośladków, piersiowych i ramion, uspokojeniu układu nerwowego
  • usunięciu stresu (spalenie hormonów stresu: epinefryny, kortyzolu i aktywizacja wydzielania endorfin).

Efekty regularnego ćwiczenia to:

  • zmniejszenie wagi (dostępne są badania o tym, jak Joga i pranayama pomagają otyłym nastolatkom w utracie masy ciała)
  • odchudzenie ww. partii ciała,
  • poprawa mikrokrążenia w skórze,
  • zmniejszenie cellulitu,
  • wysmuklenie ciała (nóg, talii, ramion),
  • poprawa gibkości i ogólne wzmocnienie mięśni, zwiększenie wydolności układu krążenia
  • obniżenie ciśnienia tętniczego.

Przeciwwskazania

  • problemy odcinka lędźwiowego kręgosłupa
  • choroba wieńcowa serca (osoby z nadciśnieniem tętniczym nie podnoszą wysoko rąk)
  • menstruacja

Wskazania

  • nadwaga,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze,
  • zaburzenia przemiany materii różnej etiologii, osłabienie układu mięśniowego spowodowane siedzącym trybem życia,
  • nadmierna sztywność mięśni,
  • przewlekły stres.

Należy ćwiczyć minimum dwa razy w tygodniu, a najlepiej co drugi dzień.

Dieta

Nie należy się głodzić, trzeba jedynie zmienić produkty, które wchodzą w skład naszego dotychczasowego jadłospisu.

Należy wyeliminować:

  • kawę,
  • czarną herbatę,
  • produkty smażone,
  • fast food,
  • gotowe posiłki paczkowane i wysoko przetworzone,
  • słodycze (w tym czekoladę, lody),
  • makaron z mąki oczyszczonej,
  • białe pieczywo,
  • cukier (pamiętaj, że cukier jest również w produktach przetworzonych), (przeczytaj także o korzystnym wpływ jogi na cukrzycę)
  • żywność puszkowaną,
  • drób i mięso hodowane masowo,
  • mleko krowie (i jego przetwory),
  • alkohol.

Należy jeść:

  • warzywa w postaci surowej lub ugotowane na „pół twardo”
  • pełne zboża (są niezbędne!) takie jak: amarant, brązowy ryż, jęczmień, kamut, kasza bulgur, kasza gryczana, komosa ryżowa, kukurydza, orkisz, proso (kasza jaglana), ryż basmati, żyto;
  • rośliny strączkowe (fantastycznie redukują wagę i wzmacniają!) takie jak: biała fasola (odmiany o dużych i średnich ziarnach), bób, ciecierzyca, czarna fasola, fasola adzuki, fasola anasazi (biało-brązowa), fasola pinto (beżowa nakrapiana), soczewica, soja (tylko nie modyfikowana) i fasola mung;
  • warzywa liściaste takie jak: boćwina, endywia, kapusta, sałaty, szpinak itp.;
  • orzechy (surowe, nie prażone i nie solone): migdały, nerkowce (z umiarem), orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, pekan, pistacje;
  • ziarna: dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane;
  • świeże zioła; owoce; ryby; oleje nie rafinowane takie jak: olej lniany, oliwa, olej rzepakowy itp. są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, szczególnie olej lniany, który zawiera niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te pomagają w odchudzaniu. Inne bogate źródło tych substancji to tłuste ryby morskie i orzechy oraz ziarno słonecznika i dyni.

Trzeba również pamiętać o właściwym łączeniu pokarmów (to również reguluje metabolizm i pomaga zmniejszyć wagę, zapewnia maksymalne wchłanianie substancji odżywczych, zapobiega wzdęciom) i piciu dużej ilości nie gazowanej wody mineralnej (minimum 2 litry).

Dobre połączenia:

  • Surówki,
  • warzywa korzeniowe,
  • warzywa o niskiej zawartości skrobi, nasiona,
  • zioła,
  • orzechy
  • oleje nasion można łączyć z białkami (mięso, drób, sery, jajka, orzechy) oraz węglowodanami – wszystkimi rodzajami ziaren i wyprodukowaną z nich żywnością (pieczywo pełnoziarniste, płatki, mąka z pełnego przemiału itp.)

Bardzo złe połączenia:

  • Węglowodany z białkami,
  • mięso (w tym ryby z nabiałem),
  • mleko z owocami,
  • owoce surowe z warzywami.

Owoce należy zjadać zawsze osobno jako niezależny posiłek! Pół godziny po zjedzeniu owocu można zjeść inny posiłek. Po innym posiłku należy odczekać kilka godzin, zanim zje się owoc!

Połącz jogę z prostą dietą i chudnij!