fbpx

Chudnij z Jogą!

Czy joga może odchudzać? Zdecydowanie tak! Jednak chcąc zrzucić zbędne kilogramy i odchudzić określone partie ciała, trzeba ćwiczyć inaczej niż zwykle i oczywiście połączyć ćwiczenia z dietą. Proponujemy Wam nowe sesje Yoga Medica specjalnie dedykowane wszystkim pragnącym zadbać o linię. Joga naprawdę może być w tym względzie niezwykle efektywna. Przekonało się o tym już wiele osób, które połączyło intensywne ćwiczenia z prostą, zrównoważoną dietą. Powrót do prawidłowej wagi i pięknie wyrzeźbione ciało, można uzyskać dzięki praktyce jogi, bez przechodzenia na drastyczną dietę, a co najważniejsze poczuć się lekko, pięknie i zdrowo!

Joga odchudzająca z Yoga Medica

Nasz program polega na: zwiększeniu wydatku kalorycznego (energetycznego), przyspieszeniu metabolizmu, pobudzeniu krążenia w mięśniach, narządach wewnętrznych oraz skórze, redukcji tkanki tłuszczowej w okolicach ud, pasa, pośladków oraz ramion, usunięciu nadmiaru wody z tkanek (zmniejszenie obrzęków), a także: wzmocnieniu wszystkich mięśni szkieletowych ze szczególnym uwzględnieniem mięśni brzucha, pośladków, piersiowych i ramion, uspokojeniu układu nerwowego i usunięciu stresu (spalenie hormonów stresu: epinefryny, kortyzolu i aktywizacja wydzielania endorfin). Efekty regularnego ćwiczenia to: zmniejszenie wagi, odchudzenie ww. partii ciała, poprawa mikrokrążenia w skórze, zmniejszenie cellulitu, wysmuklenie ciała (nóg, talii, ramion), poprawa gibkości i ogólne wzmocnienie mięśni, zwiększenie wydolności układu krążenia i obniżenie ciśnienia tętniczego.

Przeciwwskazania: problemy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, choroba wieńcowa serca, menstruacja, (osoby z nadciśnieniem tętniczym nie podnoszą wysoko rąk)

Wskazania: nadwaga, umiarkowane nadciśnienie tętnicze, zaburzenia przemiany materii różnej etiologii, osłabienie układu mięśniowego spowodowane siedzącym trybem życia, nadmierna sztywność mięśni, przewlekły stres.

Należy ćwiczyć minimum dwa razy w tygodniu, a najlepiej co drugi dzień (dla chętnych możemy przygotować zestawy ćwiczeń do samodzielnej praktyki a z czasem, planujemy zwiększyć ilość tego typu sesji w naszym tygodniowym grafiku.

Dieta: Nie należy się głodzić, trzeba jedynie zmienić produkty, które wchodzą w skład naszego dotychczasowego jadłospisu.

Wyeliminować: kawę, czarną herbatę, produkty smażone, fast food, gotowe posiłki paczkowane i wysoko przetworzone, słodycze (w tym czekoladę, lody), makaron z mąki oczyszczonej, białe pieczywo, cukier (pamiętaj, że cukier jest również w produktach przetworzonych), żywność puszkowaną, drób i mięso hodowane masowo, mleko krowie (i jego przetwory), alkohol.

Należy jeść: warzywa w postaci surowej lub ugotowane na „pół twardo” ; pełne zboża (są niezbędne!) takie jak: amarant, brązowy ryż, jęczmień, kamut, kasza bulgur, kasza gryczana, komosa ryżowa, kukurydza, orkisz, proso (kasza jaglana), ryż basmati, żyto; rośliny strączkowe (fantastycznie redukują wagę i wzmacniają!) takie jak: biała fasola (odmiany o dużych i średnich ziarnach), bób, ciecierzyca, czarna fasola, fasola adzuki, fasola anasazi (biało-brązowa), fasola pinto (beżowa nakrapiana), soczewica, soja (tylko nie modyfikowana) i fasola mung; warzywa liściaste takie jak: boćwina, endywia, kapusta, sałaty, szpinak itp.; orzechy (surowe, nie prażone i nie solone): migdały, nerkowce (z umiarem), orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, peka, pistacje; ziarna: dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane; świeże zioła; owoce; ryby; oleje nie rafinowane takie jak: olej lniany, oliwa, olej rzepakowy itp. są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, szczególnie olej lniany, który zawiera niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te pomagają w odchudzaniu!!! Inne bogate źródło tych substancji to tłuste ryby morskie i orzechy oraz ziarno słonecznika i dyni. Trzeba również pamiętać o właściwym łączeniu pokarmów (to również reguluje metabolizm i pomaga zmniejszyć wagę, zapewnia maksymalne wchłanianie substancji odżywczych, zapobiega wzdęciom) i piciu dużej ilości nie gazowanej wody mineralnej (minimum 2 litry).

Dobre połączenia: Surówki, warzywa korzeniowe, warzywa o niskiej zawartości skrobi, nasiona, zioła, orzechy i oleje nasion można łączyć z białkami (mięso, drób, sery, jajka, orzechy) oraz węglowodanami – wszystkimi rodzajami ziaren i wyprodukowaną z nich żywnością (pieczywo pełnoziarniste, płatki, mąka z pełnego przemiału itp.)

Bardzo złe połączenia: Węglowodany z białkami, mięso (w tym ryby z nabiałem), mleko z owocami, owoce surowe z warzywami. Owoce należy zjadać zawsze osobno jako niezależny posiłek! Pół godziny po zjedzeniu owocu można zjeść inny posiłek, po innym posiłku należy odczekać kilka godzin zanim zje się owoc!

Połącz jogę z prostą dietą i chudnij z nami !

Tekst napisany przez Bartosza Niedaszkowskiego